torsdag 3 mars 2011

Dr House says… HIV?

HIV är vanligt. Av de som inkommer till akutsjukhus i Johannesburg sägs 50% vara smittade. Här i Pietermaritzburg frågas patienten om smitta, men testas inte. Man frågar också om patienten står på antiretroviral behandling. Det är viktigt att veta eftersom såväl HIV som dess behandling kan ge upphov till en rad olika symptom eller följdsjukdomar och immunbristen kan maskera symptom samt påverka det kirurgiska utfallet.
   25/2 fick en man en vägg över sig, lite oklart hur det gick till men uppenbarligen var den tung. Han sökte två dagar senare med buksmärta och opererades. Man fann en skada på tolvfingertarmen (3:e delen) som suturerades och täcktes med en omentflik. Caekum såg lite grådaskig ut varför också en högersidig hemicolectomi gjordes med primäranastomos. Sen operationen har blodplättarna sjunkit till 6 och hans låga vita sjunkit ytterligare.



   Lungröntgen visade högersidig pleuravätska utan uppenbara TB-förändringar, punktion gav halmgult utbyte utan blod och han fick ett drän. Höger underarm utvecklade petechier och handen blev ischemisk. Relaparatomi gjordes igår och det såg helt rent ut, lagningarna var fina och vi sydde in en Bogota bag. Idag åter i behov av inotropi och mer acidotisk men normalt laktat.
   HIV kan ge vaskulit (inflammation i blodkärl), pulsåderbråck och tromboser. Ofta ses låga vita blodkroppar och det finns ett tydligt samband till trombotisk trombocytopen purpurra. TB, CMV och svampinfektioner är vanliga följeslagare till HIV. Fanconis syndrom med bikarbonatförluster och tubulär acidos finns också beskrivet.
   Enda problemet är att patientens HIV-test utföll negativt. Vi fick också höra idag att någon tydligen försökt sätta en artärnål i höger radialis utan större framgång. Hans blodbild är åtminstone för mig och mina traumakollegor svårtolkad. Han är feberfri och har en urinproduktion på ca 3000 ml per dygn. Det är i det här läget en gissning i kommentarfältet nedan kan ge mycket fina odds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar