tisdag 15 mars 2011

Stab heart

Frånsett helgens ganska häftiga åskväder så var det lugnt. Min bakjour förflöt utan störningar och jag vaknade utvilad på lördag morgon. Måndagens jourrapporten från hela helgen var helt befriad från traumakirurgiska ingrepp. Naturligtvis var det ett antal inäggningar, några knivhugg, några skalltrauman, crushpatienter och brännskador. Dessutom fanns på IVA en man som knivhuggits i bröstet för en vecka sen, sytts ihop och skickats hem. Han inkom under söndagdygnet med lågt blodtryck, snabb andnings- och hjärtfrekvens samt njursvikt. Han hade ett litet fint sår, knappt 1,5 cm långt, beläget strax ovan och medialt om vänster bröstvårta. Vi tog honom till operation för pericardial window följt av sternotomi. Han hade ett litet sår på höger kammare, icke blödande för stunden men när vi suturerade började det spruta. Dessutom fanns rikligt med koagler i hjärtsäcken.
   Hjärttamponad ger en kardiokompressiv chock med halsvenstas, minskat pulstryck och dämpade hjärttoner i sitt allra mest typiska uttryck. Ultraljud såväl som en direkt titt in i hjärtsäcken avslöjar om det finns blod här. Pericardial window göres via en subxiphoid incision (xiphoideus kan klippas bort för att få tillgång) utan att gå in i buken. Om man redan är i buken löser man ner vänster ligamentum triangulare och klipper igenom diafragma mer posteriort än vid pericardfönstret. Det finns två sorters patienter: stabila och instabila. Om patienten är instabil kommer man snabbast i anfallsläge via en vänstersidig anterolateral thoracotomi. Med lite mer tid så ger en median sternotomi utmärkt tillgång.
   En hjärtskada sutureras med icke-resorberbar monofilament 3/0 eller 4/0, eventuellt med pledgets. Postoperativt bör uppföljning ske med ultraljud för att påvisa eventuella intracardiella skador.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar