söndag 27 februari 2011

DSTC i Jo'zi


DSTC (Defintive Surgical Trauma Care) i Jo’burg känns som precis rätt ställe för denna kurs. Många stjärnskott på traumahimlen finns här och de ansvarar också för kursen. Som lagkapten ses prof Boff med Jacque Goosen, Frank Plani, Steve Moeng och Thabo Geoffrey i laguppställningen. Jag anlände till Jo’burg tisdag kväll och checkade in på Sunnyside Park Hotel som ligger några hundra meter från Witwatersrand universitet där kursen gick av stapeln. Det är gångavstånd i dagsljus, men promenad avrådes från efter mörkrets inbrott. Första dagen inleddes med föreläsningar och fallpresentationer. På eftermiddagen transporterades vi till forensic pathology för kadaverövningar. Väldigt värdefullt om än något makabert. Syftet var ffa access, dvs hur ska man ta fram carotis och subclavia, både distalt och proximalt. Thorakal aortaavstängning, clampning av lunghilus, extraperitoneal bäckenpackning och popliteaexploration. Följande dagar varvades förläsningar och fallpresentationer med grislaborationer.
   Vi var elva på kursen, alla verksamma på något sätt i Sydafrika, men med stor nationell bredd: Uganda, Tanzania, Nigeria, Cuba och Storbritannien. Ivan från Cuba hade jobbat i Mpumalanga 15 år och beskrev en karg verklighet som en av två kirurger utan resurser, tvingade att göra vad de kunde, innefattande allt mellan komplicerade förlossningar, endokrinkirurgi till vanlig akutkirurgi och trauma.



   Efter att ha erhållit mitt kursdiplom promenerade jag hem till hotellet och vilade en stund innan jag gick ner och tog en öl i baren. Fick sällskap av några kursdeltagare efter en stund varav en skulle ut tillsammans med en tjej som bodde här. Efter moget övervägande hängde jag med. Med bil genom Jo’zinatten anlände vi 20 minuter senare i Fourways och började i puben närmast parkeringen varefter vi jobbade oss bortåt.  Rundade av med att köra till ett casino tvärs över gatan, egentligen en hel liten stad helt byggd som en italiensk by, med hundratals enarmade banditer, spelbord, restauranger, biografer, musikalscen, fontäner mm. En stor del kändes som att vara utomhus, men var under tak med målad stjärnhimmel. Jag investerade i en bandit och kunde åka därifrån 32 kronor rikare.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar