torsdag 3 februari 2011

Bland ormbett och tarmkex

Kwa-Zulu Natal (dvs där Pietermaritzburg ligger) och Mpumalanga har högst förekomst av ormbett i Sydafrika, ca 30 per 100000 invånare årligen. Man kan klassificera ormgift på lite olika sätt, enklast i tre grupper efter verkningsmekanism: cytotoxisk (ex puff adder), neurotoxisk (ex grön mamba) och hemotoxisk (boomslang). Vanligast är cytotoxiska ormbett. Det finns ett polyvalent antiserum som är effektivt mot de flesta cyto- och neurotoxiner, men en dryg femtedel får anafylaxi av detta och 50% får biverkningar av mer eller mindre allvarlig grad.  Således bör man selektera vilka som ska behandlas efter graden av symptom.
   Den 7:e januari blev en 18-årig kille ormbiten, kanske av en puff adder och när han kom in till sjukhuset var benet oerhört svullet, han hade dessutom INR 8. Efter helgen såg vi honom på ronden och han hade då knappt nån funktion i benet. Han togs till operation för fasciotomi och endast delar av ytliga bakre compartmentet var då tydligt viabla.


De enda viabla musklerna i underbenet var gastrocnemius och soleus
   Han giljotinamputerades genom knäleden efter något dygn och sen lårbensamputation med sedvanlig fiskmunsteknik. Detta var en oerhört olycklig ung man, men när han gick hem igår gjorde han det med ett leende på läpparna, det var skönt att se.

   Igår var en bra dag, för mig i alla fall. En ung kvinna hade krockat och CT visade bl a luft i hjärtsäcken och i buken, TB-förändringar i vä lunga och kontrast från urinblåsan läcker ut i buken.

Pneumopericard och TB-förändringar

Kontrast på fel ställe och fri gas


Vassil ringde från Greys, klart jag åkte dit. Vi började med att försöka göra ett pericardial window, utan att komma in i buken med tanke på ev kontamination. Det gick inte helt som tänkt, vilket berodde på en diafragmaruptur och en redan befintlig skada på pericardiet. Vi la in ett pericarddrän via vårt inklipp och sydde ihop skadan i pericard och diafragma. Om man vill titta in i pericardiet kan man också göra det via inklipp genom diafragma om man redan är i buken, eventuellt kan man då behöva lösa ner vänster ligamentum triangulare.
  Sen fann vi förstås en blåsruptur som åtgärdades. Därtill fanns hematom kring duodenum och vi gjorde då en Cattel-Brasch-manöver, dvs högersidig visceral rotation. Detta göres genom Kochermobilisering av duodenum, lösa ner högercolon inkl högerflexuren, fortsätta runt caekum och tillbaka till Treits ligament. Man får en fantastisk anatomisk överblick över de retroperitoneala strukterna, vena cava inferior, hela duodenum, pankreas undersida, höger njure, iliacakärl och mesenterialvener. Hela tarmpaketet läggs upp på bröstkorgen. Det var oerhört tillfredsställande att se att det stämde precis med boken. Någon ytterligare skada fann vi inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar