måndag 31 januari 2011

Safari in tiger country

Det har har varit lite mer att göra sista dagarna även om det tydligen inte är lön förrän i dag. I fredags blev jag nerringd till akuten, de hade fått in en kvinna som blivit påkörd av en bil. Kliniskt lårbensfraktur och lågt blodtryck som svarade dåligt på vätska. Hon höll ett tryck på mellan 80 och 95, puls 110. Vi gjorde DPL som var negativ och hon hade normala andningsljud, röntgen härefter med fynd av leverskada grad 2, bäckenfrakturer (bucket handle), samt femurfraktur och armbågsfraktur. Jag tycker detta är en typpatient för DPL. Om man är ortopediskt lagd får man gärna berätta lite mer om hur frakturerna ska handläggas.



Bucket handle + femurfraktur
 
Grad 2 leverskada


   På kvällen tog jag en sväng in och hälsade på dr Ally, som är registrar (ST) och placerad på traumasektionen. Inget operationskrävande trauma, men ett perforerar ventrikelulcus fick jag operera. Det kom också in en man som blivit knivhuggen i halsen, zon 1. Han hade en liten pneumothorax, fick ett thoraxdrän utan större mängder blod. Inga hårda tecken till blödning. Således konservativ handläggning. Det är klokt att radiologiskt undersöka patienter med penetrerande våld mot halsen, dvs CT-angiografi och esofagusröntgen, och vid misstänkt luftvägsskada bronkoskopera.

Zon 1 sträcker sig från cricoidbrosket ner till nyckelben och thoraxaperturen, zon 2 mellan cricoidbrosk och mandibelvinkel och zon 3 därifrån och upptill skallbasen. Halsskada exploreras i princip om tecken till blödning eller skada på luftvägar eller matstrupe. Tre traumakirurgiska principer förtjänar att nämnas i samband med halstrauma: 1) Gör incision som vid behov kan förlängas (utmed anteriora kanten på sternocleidomastoideus som kan förlängas till t ex en sternotomi vid zon 1-skada); 2) Proximal och distal kontroll (kärlskador är vanligast på halsen); 3) Follow a trail of safety (sternocleido - vena jugularis interna - vena faciolingualis - arteria carotis interna, Claes Skiöldebrands ord minns jag än, from known to unknown).


My trail of safety (bloggrubriken citerad från denna bok och åsyftar halsdissektionen)

    Denna bok är oerhört lättläst, rolig och en trygghet att ha läst om man räknar med att behöva idka traumakirurgi.
    På lördag kväll blev jag inringd för två traumalaparatomier, en trafikolycka med bäckenfraktur, peroperativa fynd tunntarmsperforation och blåsruptur samt en äldre man som blivit rånad i sitt hem och knivhuggen i buken. Han hade en totaladherent buk, så det blev mest en massa adherenslösning, kunde bara finna en liten mesenterieskada utan blödning.
    På söndag vaknade jag lite tidigare, strax efter 11. Bestämde mig för utflykt till stranden, Umhlanga beach strax norr om Durban. Såg några vervetapor på väg ner till stranden, de poserade villigt och nyfiket. Varmt såväl i luften som i Indiska oceanen, men obadvänliga vågor.


Umhlanga beach

Vervetapa

   På söndag kväll åkte jag först in till Edendale och började på en laparatomi, kniv i buken, men fick lämna över till ST och åka till Greys för en stab neck som inkommit efter knivhugg i zon 2 under söndag morgon. CT-angiografi visade ett pseudoaneurysm på arteria carotis communis och han var lite svullen på halsen, men inte mycket. Dock blir anatomin något derangerad då blod fyller ut all lucker vävnad. Skaffade proximal kontroll genom att dela m omohyoideus och distal kontroll precis proximalt om bifurkationen, carotis communis frilades sen på  knappt 15 cm lång sträcka med det falska aneurysmet på mitten. Communis hade en genomgående skada och detta parti fick reseceras. Skördade saphena magna och sydde in som interposition.

Pseudoaneurysm på arteria carotis communis

    Väl hemma upptäckte jag ett nytt husdjur som vaktade utanför min dörr.






House snake

Nu är också måndagen är avklarad. Det har varit ett otal stab necks i helgen, innefattande samtliga zoner. Dessutom två stab hearts, men båda avlidna vid ankomst, så ingen akutrumsthoracotomi ännu.

1 kommentar:

  1. 1) ex fix femur + ev ram men används ganska lite nu om stabil
    2) vänta tills stabil pat( bäcken op inom vecka)
    3) symfysplatta +ev bakre stabilisering (svårt se påbetade bilder) + märgspik femur + ev fixation armbåge

    SvaraRadera