fredag 28 januari 2011

Stundande lönehelg - dags att jobba?

Det har äntligen slutat regna efter nästan en veckas ihållande väta. Och det är lönehelg, vilket möjligen medför behov av kirurgiska insatser. Det är med blandade känslor man konstaterar detta. Jag vill ju att det ska komma in avancerade traumafall, men självfallet önskar jag ju ingen detta. Man kan ju trösta sig med att det inte spelar någon roll vad man känner, patienterna kommer när de kommer ändå.
   Det har varit några fall under veckan, dels de två skottskadorna från i måndags som mår väl under omständigheterna. Han med ljumskskadan är placerad i sträck av ortopederna för sin acetabularskada.
   I förrgår morse kom en man som försökte springa ifrån en rånare, resulterande i att han blev skjuten till höger i ryggen och utgångshål strax ovan naveln på samma sida. Alla skottskadade bukar exploreras, men vid knivhugg görs upprepade palpationer och om ömheten sprider sig göres laparatomi, liksom om peritonit utvecklas. Denna patient hade 10-15 hål på tunntarmen och genomgående hål på colon sigmoideum. Vi gjorde damage control och staplade således bara av skadade partier som resecerades, sköljde ur och lämnade buken öppen med op-site sandwich. Relaparatomi idag med anastomoser.
   Jag var inne en sväng i natt och opererade en man som inkommit efter en singelolycka, obältad. Vid katetersättning fick man rent blod i utbyte och misstanken var blåsruptur, vilket stämde. Denna syddes över i två lager och avlastas ytterligare 10 dagar med kateter.
   Nu är klockan 22, dags att åka in till sjukhuset. Det är ju ett fredagsnöje så gott som något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar