tisdag 18 januari 2011

Tisdag - relaparatomi

Gårdagen var helt lugn, inget operationskrävande. Idag också tämligen lugnt. Morgonrapport först på Edendale följt av brännskadeföreläsning. Endast mindre trauma under natten. Sen åkte jag till Greys som ensam consultant. Först relaparatomi av söndagens fall, oväntat nog så lever han ännu men krea över 700, planeras för hemodialys. Artärgasen har normaliserats.
   Det såg bra ut i buken, anastomoserade ihop den proximala jejunumskadan och avlägsnade kulan från bukväggen. (Han hade nedsatt funktion i ena benet, MR väntar, så kulan måste ut). Ödematösa tarmar och vi beslutar att lämna buken öppen pga bukcompartmentsyndromrisk med 3rd look på torsdag.

9 mm handgun


Rondade avdelningarna härefter, inget överhängande. Det känns som något bättre organisation på Greys, man har bättre koll på var patienterna finns, i värsta fall nån på varje avdelning och jag tror det finns sex samt IVA. Ronden sker inne hos patienten och ansvarig ST drar honom och presenterar sin plan, AT verkställer och informerar patienten efteråt om vad som bestämdes. De flesta pratar engelska men ibland krävs Zulu. Röntgenplåtar finns inne på patientsalen, som minimun finns slätröntgen thorax och buk och ofta uppföljande undersökningar av thorax. Det finns tämligen många patienter med penetrerande våld mot thorax, varav de flesta handläggs konservativt med drän. Kvarstående hemothorax eller empyem är vanligt och sköts thorakoskopiskt, gjorde en självständigt förra veckan och planen är att jag ska sköta kommande thorakoskopier på Greys.
   Avslutar dagen på veckans röntgenrond där man visar de mest spektakulära fallen som presenterades halvdant, men själva diskussionen kring röntgenfynd och diff-diagnoser var mycket bra. Man har oerhört stort fokus på utbildning och det är snarare seminarieform än rond.

1 kommentar:

  1. "De flesta pratar engelska men ibland men krävs Zulu"

    Dags att börja en kvällskurs :)

    SvaraRadera