söndag 23 januari 2011

Ihållande regn och ihållande lugn

Veckan har fortsatt vara lugn även om det kommer in trauma varje dag. I fredags tog George med mig till Albert Luthuli Hospital i Durban för att visa detta nya hypermoderna bygge. Traumaenheten där  tar enbart emot komplicerade remissfall med t ex avancerade bäckenskador, vilket vi fick se några fruktansvärda exempel på med associerade mjukdelsskador. Arbetet som tar merparten av tiden är nog ändå internsivvården, vilken jag förstått håller väldig hög kvalitét. Det var oerhört spaciöst och därtill fanns en helt tom sal med ca 16 intensivvårdsplatser i händelse av katastrof.


Vi åkte sen till en gigantisk galleria och åt varsin burgare på Spur Steakhouse innan vi återvände och rondade av Greys. Där finns en 14-årig flicka som var med om en trafikolycka 12/1. Hon ådrog sig en grad 4 leverskada bl a (http://www.slideshare.net/parrinello/liver-trauma-classification), konservativt behandlad, utvecklade bukcompartmentsyndrom förra helgen och öppnades då. Fyra liter blod stod i buken, men ingen pågående blödning. Försämrades igen i går, relaparatomerades på misstanke om missed injury, med fynd av bilom och inget annat, fick ett drän.






   På fredag kväll var det braai (grill) hemma hos George och Chaz med ett antal andra kirurger med fruar. Det bjöds boerwors, oxfilé samt olika tillbehör. Det är lite svårt att enkelt smälta in bland folk som känner varandra väl, men det var trevligt och civiliserat. Har förstått att det ibland kan vara ganska vilda tillställningar, men så inte då.
   På fredag natt kom en stab neck, kniv rakt in i trachea, bedömdes som liten skada, ej åtgärdskrävande, kompletterades med esofagusröntgen för säkerhetsskull som utföll ua. På lördag morgon kom en man som blivit skjuten i vä flank med ett soft air av sin arbetsgivare, ett annat alternativ hade kunnat vara att avskeda, men det kanske är svårare. Han hade i alla fall utvecklat peritonit och anmälts för exploration, vilket jag åkte in och gjorde tillsammans med Vassil. Han hade genomgående hål på proximala jejunum samt seromuskulär skada på tvärcolon. Hålen excideras och syddes ihop m PDS och sydde över colonskadan samt ytterligare ytliga skador på tunntarmen. Den lilla kulan låg fritt i buken. Vänster colonflexur mobiliserades utan skada.




   Det har regnat hela natten till idag och det bara fortsätter, förmodar att det inverkar på festhumöret och följdaktligen är det lugnt på traumafronten. Största frågan idag är väl vad jag ska äta till min Chakala-boerwors.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar