tisdag 25 januari 2011

Veckan ur svackan

Min helg var lugn, men det har varit en del stök som det verkar, Greys fick in en som sköts rakt framifrån precis under vänster bröstvårta, fick inte ens en signifikant pneumothorax, endast lite blod och lungkontusioner. Hjärtat måste ha varit i systole, han har nog förbrukat sin tur under nästkommande decennier. En annan man knivhöggs rakt under struphuvudet, sårskadan mätte endast en dryg cm eller så och behandlas konservativt. På inkomstbilden ses sk "fallen lung", vilket indikerar bronkskada. Man får intrycket att lungan trycks ner på röntgenbilden. Kontrollen visar rikligt med mediastinalt emfysem. Större bronkskador lagas med resorberbar sutur i ett lager. Fortgående rikligt luftläckage i thoraxdrän utreds med flexibel bronkoskopi.


Fallen lung


Mediastinalt emfysem


På söndag natt kom ytterligare två skottskadade bukar. Den första opererade jag och George på Edendale, han sköts i vänster bäckenregion och utgångshål höger sida ungefär samma nivå. Peritonit. Han hade ett gigantiskt hål i tunntarmsmesenteriet, rikligt med blod i buken, hål på distala ileum och övre rectum ventralt. Åtgärdades med tunntarmsresektion och Hartmanns (en bit av tjocktarmen tas bort, ändtarmsstumpen försluts blint samt stomi). På Greys hade de fått in en man som sköts i höger skinka, kulan rikoschetterade mot acetabulum och ner i låret där relativt stort hematom uppkommit. Han är stabil så CT-angiografi körs först som visar intimaskada/trombos i arteria femoralis communis, profunda är ockluderad vid avgången. Skelettskador i acetabulum och caput femoris samt fri vätska i buken med suspekta gasbubblor.



För att inte kontaminera ljumsken inledde vi här, vilket man kan diskutera. Det blödde ymnigt, men vi lyckades få proximal kontroll på artären precis ovan ljumskligamentet samt distal kontroll. Fortsatt blödning på djupet och efter viss möda befanns vena femoralis ha en 2,5 cm lång skada utan substansförlust. Denna kunde lagas med en lateral repair. Härefter arteriotomi på communis som såg väsentligen normal ut på utsidan men inuti sågs en halvcentimeter stor intimaskada. Trombektomerade och sydde sen in en interposition med skördad magna. I buken stod en liter blod eller så men inget att åtgärda. Hemma klockan 22 och känner mig nöjd efter dagens värv.
   På Edendale hade de ytterligare ett intressant fall, bilden talar sitt eget tydliga språk.


Patienter som inkommer med kniven kvar och är stabila genomgår lämpligen någon form av imaging, helst CT-angiografi för att se eventuella skador. Härefter avlägsnas kniven på operation och har man en misstänkt eller uppenbar kärlskada så ser man till att försöka skaffa sig proximal och distal kontroll innan om det är möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar