torsdag 12 maj 2011

Änglavakt

Sista veckorna har det varit många skottskador. För en del har det gått mindre bra, men några har verkligen kommit undan med andan i halsgropen. I måndags träffade jag en 27-årig man på Greys som satt upp i sängen och såg frisk ut, frånsett ett litet förband över bröstet. Det här är hans skiktröntgenbilder.

Gunshot chest


   Bara en lite annorlunda kulbana så hade han inte suttit alls. CT-angiografi göres vid skador där stora kärl ligger i närheten, trots att distalstatus är normalt. Pseudoaneurysm, av-fistlar eller intimaskador ger symptom senare och det är förstås bättre att hitta skador innan man hamnar i en akutsituation.
    I morse kl 07:40 sköts en 28-årig kvinna av sin “pojkvän”. En halvtimme senare var hon på akuten. En kula hade touchat huvudet parietalt. Utöver det hade hon skotthål höger överarm, bakre axillarlinjen höger i nivå med 3-4 revbenet, lumbalt 5 cm till vänster om kotpelaren samt främre axillarlinjen vänster i nivå med 8:e revbenet. Hon hade 110/80 i blodtryck och puls 100. Ph 7,48, laktat 5, pO2 37 och pCO2 3,3. Misstanken var först att skadan var transaxiell och i sådana fall hade aorta legat mitt i skottlinjen. CT bedömdes lämpligt och där ser man en kula i bröstkorgsväggen till höger, levern är intakt. Vänster nedre njurpol är skadad och det finns fri vätska i buken. Dessutom en fri gasbubbla. En kula ramlade ut ur hålet i ryggen.

Gunshot abdomen
   Vi tog henne sen till operation och fann en liter blod i buken, samt pågående blödning från vänster arteria gastroepiploica. Jag löste ner vänster colonflexur, mobiliserade fram mjälten i såret samt öppnade upp bursa omentalis ordentligt. En liten skada på transversum kunde debrideras och sys, magsäcken var hel, men det fanns ett litet jack i bukspottkörtelsvansen. Härefter synades vänster urinledare utan skada, varefter njuren togs fram och bedömdes räddningsbar. Satte bara två horisontala madrasser med leversuturer och täckte med surgicel. Bukspottkörteln försågs med ett korrugerat drän.
   Ytterligare en kvinna har skjutits i veckan. Jag var bakjour i förrgår. Det var lugnt kan jag tillägga, sov gott medan Musa, som blir specialist inom en väldig snar framtid, tydligen var uppe och jobbade. Hon hade ett kulhål midclavikulärt vänster intercostalrum 3 och ett hål i bakre axillarlinjen just nedom diafragmanivå. Hon fick ett thoraxdrän vari det direkt tömde sig 700 ml blod och ganska snart ytterligare 300 ml. Hon bedömdes peritonitisk och togs raskt till operation för laparotomi. Strax efter intubationen fick hon asystoli, men återfick egen rytm efter två minuters hjärt-lungräddning. Mjälten var i småbitar och hon hade sex hål på tjocktarmen. En bit av transversum resecerades varvid man gjorde en primäranastomos. Hålen på sigma debriderades och syddes. Under operationen krävde hon höga doser adrenalin. Således en alldeles klockren damage control-situation, då man alltså bara borde ha knutit eller staplat av tarmen och tagit bort mjälten samt avslutat så fort som möjligt. Jag påpekade att jag tyckte att detta var bakjoursnivå, åtminstone i denna situation då det inte fanns någon intensivvårdsplats, vilket man använde som motiv för att försöka göra definitiv kirurgi. Man kunde ju lätt konstatera att hon ände skulle vara i behov av intensivvård, så det argumentet köpte jag inte.
    Sista dygnet har hon försämrats med ökande inotropibehov, så vi tog henne för relaparotomi idag. Det fanns två liter lätt grumlig vätska i buken och misstänkt läckage från anastomosen. Vänsterflexuren var inte mobiliserad, måste varit oerhört krångligt att sy den anastomosen. Vi gjorde en vänstersidig hemicolektomi med colostomi och mukös fistel. Bra att veta att man inte har några skarvar inne i buken.
   Nej, inte har jag tid att sitta här och skriva blogg. Måste hem och öva, ska på jamsession i morgon. Som vanligt avslutas med lite natur.

European bee-eater

Red-billed hornbill

Magpie shrike

Trumpeter hornbill

Yellow-billed duck

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar