måndag 16 maj 2011

Taxis, bakkies och MVA's

MVA står för Motor Vehicle Accident och rapporteras ofta bara som det trots att det kan stå för såväl frontalkrock med lastbil som en enkel avåkning utan åverkan på bilen. Vikten av att rapportera något mer utförligt betonas dock av och till vid morgonrapporterna. Trafikolyckor tar många liv i Sydafrika, jag tror att mer än 200 dog bara under påskhelgen och då ska man komma ihåg att det går flera skadade på varje avliden. Taxis, de vita minibussarna som packas fulla med människor och körs av Ayrton Senna-wannabees ansvarar för en stor del av denna mörka statistik. Sen tillkommer Bakkie-olyckorna. En bakkie är en pick-up och på det flaket kan en familj åka med 8 barn, eller två familjer. Eller en skolklass. Och smäller en sån bil blir det många pinnar i statistiken. Det var en större taxiolycka i helgen, där en 11-årig flicka fick en omfattande skada på överarmen resulterande i amputation. En annan kvinna förlorade båda ögonen och fick omfattande ansiktsskador i övrigt.
   I lördags körde en personbil i hög hastighet in i en stolpe och de båda männen (hädanefter under benämningen 32- resp 39-åringen) slungades ut ur fordonet. 39-åringen hade GCS 15 vid ankomsten, blodtryck 85, puls 120 och kliniskt bilaterala revbensfrakturer. Han fick således bilaterala thoraxdrän och vätska som han svarade på. Intuberades på akutrummet för att kunna ventilera honom adekvat. Man konstaterade också att han hade en öppen lårbensfraktur på höger sida som splintades och en vänstersidig underbensfraktur. Man kände ingen fotpuls på vänster sida, det var svullet. Härefter genomgick han röntgen enligt nedan.


Multipla revbensfrakturer





Även om allt kanske inte syns så ådrog han sig revbensfrakturer, på höger sida 2-7 och vänster sida 1-8. Flera spinal- och transversalutskottfrakturer ses i nedre halsrygg och övre bröstrygg. Dessutom lårbensfraktur höger och underbensfrakturer vänster. Med dessa skador kan associerade kärlskador föreligga, såsom t ex subclavia, varför detta lämpligen kartläggs.
   Han var fortsatt stabil och kunde genomgå skiktröntgen inkluderande CT-angiografi av såväl stora kärlen i bröstet och benen. Inga ytterligare skador kunde ses. Han genomgick sen ortopedisk kirurgi med revision av såret på låret, sträck och ex-fix på underbenet. Hb var 112 initialt, sen successivt sjunkit till 60 och nu transfunderats upp till runt 90 idag.
   32-åringen var också helt vaken, GCS 15, och cirkulatoriskt stabil. Dock hade han mandibelfrakturer och intuberades på akutrummet för att säkra luftvägen, vilken han förlorade efter att ha fått lite lugnande inför röntgen. Det här är hans röntgenbilder.



På vänster sida ses frakturer på nyckelbenet och revben 2-4. Dessutom har han en fraktur på andra halskotskroppen. Trauma-CT visade därutöver bilaterala kontusionsblödningar i hjärnan. Han är alltjämt intuberad, men helt stabil.
   Den skottskadade kvinnan vi gjorde vänstersidig hemicolectomi på förra veckan avled i fredags i multiorgansvikt. Hon hade nog haft en bättre chans om man gjort damage control första operationen, men hon var mycket illa ute redan då. Den andra skottskadade kvinnan som snabbt kom till sjukhus och opererades några timmar senare för sin njurskada mår under omständigheterna väl och planeras hem de närmaste dagarna.
   Jag själv har inte sysslat med något av ovanstående. Helgen har gått i musikens tecken. I fredags var det jamkväll hemma hos George och Shaz, med några musikanter från sjukhuset och några civilister. Det var fem gitarrister, vilket är fyra för mycket, en cello och en violinist som var väldigt duktig. Således en något udda sättning, men vi lyckades spela igenom några blueslåtar och lite annat. Och även om den musikaliska kvaliteten var ganska hög individuellt så var den ganska låg som ensemble. Men det var trevligt. På lördag åkte jag till Mtunzini och Zini Food and Music Festival. Det var några reggaeband som var riktigt bra, några garageband och en väldigt flummig ensemble som spelade sån där djup folkhögskolemusik med etniska rötter, men jag gillade dom. Jag träffade flera som jag gick DSTC med och många andra från Ngwelazane hospital i Empangeni. Man kunde avnjuta falafel, boerwors, curry och annat samt dricka drinkar för 25 kronor styck. Således blev det inte av att jag åkte hem utan tog in på lodge, vilket passade bra för på söndagen fick det bli lite naturutflykter. Jag besökte Umlalazi mangroves och Ongoyen forest. Det senare visade sig väl egentligen vara mest lämpligt för fyrhjulsdrivet fordon.

Dark-capped bulbul

Hamerkop siktad från köksfönstret

Little egret i Umlalazi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar